Back to top

Een meesterwerk van zichtbeton

Marti AG Zurich

De kubusvormige uitbreiding van het “Kunsthaus Zürich” is een lichtend voorbeeld van het potentieel van zichtbeton, los van de architectonische en constructieve uitdagingen.


Het doel

Het creëren van een lichtdoorstroomde betonsculptuur in een hoogwaardige afwerking.
Naar een ontwerp van sterarchitect David Chipperfield moest de nieuwe uitbreiding van het “Kunsthaus Zürich” een open, lichtdoorstroomd, kubusvormig gebouw worden. Om deze visie te realiseren moest aan strenge specificaties worden voldaan, zoals scherpe kanten op alle hoeken, hoogwaardige architectonische oppervlakken en een uniform voegpatroon op de wand- en vloerplaten.


Het project

Overzicht:
Het uitzonderlijk gedetailleerde ontwerp stelde strenge eisen aan MEVA en de verantwoordelijke bouwonderneming, die een architectonisch meesterwerk in zichtbeton moesten bouwen.

Uitdaging:
De complexe geometrie en de grote aandacht voor details leidden zowel tot architectonische als bouwkundige uitdagingen die innovatieve kracht, knowhow en een zeker instinct vereisten.


Oplossing

    1. Aandacht voor detail
       
      a)
      Het creëren van een uniform voegpatroon
      Een belangrijk aspect bij de planning en uitvoering van het hele gebouw was de specificatie dat alle hoeken scherpe kanten moesten hebben. Bovendien werd het voegpatroon door de architect voor het gehele gebouw gespecificeerd. Deze eisen vormden een grote uitdaging in de centrale hal. Ondanks openingen en trappen op verschillende punten moest het voegpatroon zich exact en zonder verschuiving over de gehele hoogte uitstrekken – zelfs bij de grote balken. De werkzaamheden vereisten derhalve een nauwkeurige planning en moesten tijdens de bouwfase uiterst zorgvuldig worden uitgevoerd.

      Daarom werden de wanden in het hele gebouw uniform opgetrokken met de beproefde wandbekisting Mammut 350. Dankzij een nauwkeurige uitvoering kon het door de architect gewenste voegpatroon worden bereikt. De vloer inclusief de balken op een hoogte van ongeveer 28 m werd gebouwd met MevaFlex.

      Om het gewenste patroon op basis van de afdrukken van de grote Mammut 350 elementen te creëren, werden 3S-bekistingspanelen van de juiste afmetingen voorbereid. De vereiste uitstekende resultaten werden gegarandeerd door het gebruik van nieuwe bekistingsplaten. Na de eerste bekistingsinzet werden de platen omgedraaid, zodat de schone, ongebruikte kant voor de volgende stortfase kon worden hergebruikt.

      b) Ook hier is de regelmatigheid van de uitvoering opmerkelijk,
      want niet alleen het patroon strekt zich gelijkmatig uit over het gehele plafond: uitsparingen voor lampen zijn altijd gecentreerd in de afdruk van de elementen.
       

    2. Hoogwaardige oppervlakken met alkus volkunststofplaten
      Bij dit veeleisende project was voor alle oppervlakken een zichtbetonkwaliteit
      vereist. Bijzonder strenge normen golden voor de vergaderzalen, de winkel en de cafetaria. Om aan al deze eisen te kunnen voldoen, heeft MEVA ter plaatse zelf een opleiding georganiseerd over de voorbereiding en het onderhoud van de gebruikte alkus volkunststofplaten.

      Dankzij reparaties met hetzelfde materiaal kunnen krassen en gaten perfect worden gedicht; tegelijkertijd behoudt de plaat zijn essentiële eigenschappen, zodat er geen verkleuring optreedt en gladde, egale oppervlakken worden verkregen. De milieuvriendelijke kunststofplaat met lange levensduur is standaard geïntegreerd in de MEVA bekistingssystemen.
       

    3. Uitzonderlijke precisie
      Op andere plaatsen ligt het nauwkeurige voorbereidende werk bij de planning minder voor de hand. Uiterste nauwkeurigheid was vooral vereist bij de bouw van de 1 m dikke buitenmuren, aangezien afwijkingen in de bekistingsnaden waren toegestaan binnen een tolerantiebereik van slechts 1-2 mm. Dit komt overeen met ongeveer een kwart van de SIA-norm 414/1 inzake maattoleranties in Zwitserland. De reden hiervoor is de natuurstenen gevel, die nauwkeurig werd afgewerkt ter hoogte van de hoge vensterfronten en zuilen. Een grotere afwijking zou ertoe hebben geleid dat de betonnen muur onder de gevel zou uitsteken.

      Twee sets Mammut 350 bekistingen werden gebruikt om de 28 m hoge wanden te bekisten in vier stortfases van elk 7 m hoog. De klimkonsole KLK 230 werd gebruikt om de bekisting te plaatsen en nauwkeurig uit te richten. Versterkt met Triplex schuine afschoringen, diende de KLK 230 in dit geval als steiger voor het uitrichten van de hoge kraanunits.

      Extension to the Zurich arthouse using MEVA formwork to achieve fair faced concrete construction

    4. Eenvoudige bediening ondanks strenge eisen
       
      a) Een hoge betondrukopname maakt werken makkelijker en sneller
      Dankzij de maatnauwkeurigheid van de bekisting en de hoge mogelijke betondruk van 100 kN/m² was het mogelijk tot 4 m hoogte te storten zonder rekening te hoeven houden met de klimsnelheid – een verademing voor de bouwprofessionals van Marti, die bij dit project steeds de details in het oog moesten houden.

      b) Adaptability aids efficiency
      The Mammut 350 wall formwork proved to be an absolute all-rounder in the entire hall. The 3.5 metre by 2.5 metre panels were used horizontally in order to form the tall flights of stairs and also the 2.5-metre-thick concrete beams under the roof of the large hall. The KLK 230 climbing scaffold was mounted on the wall to enable alignment of the formwork, all whilst still achieving the uniform joint pattern.

      c) Flexible slab system saves time
      The slabs of the exhibition rooms were implemented using the MevaDec standard slab formwork. Due to the system’s arbitrary grid pattern, it was possible to freely select the beam orientation, thus reducing the number of compensations and making the work easier and quicker. In more spacious rooms, the slabs were formed using the MevaFlex slab formwork supported by the flexible MEP shoring tower. Particular attention was also given to the atrium, which was constructed over five concreting cycles.

      Extension to the Zurich arthouse using MEVA formwork to achieve fair faced concrete construction


The Outcome

With the newly built extension, Zurich now has a new architectural eye-catcher and an outstanding port of call for art connoisseurs. Together, Marti AG and MEVA overcame the considerable challenges and created a structure that resembles a concrete sculpture.


The art museum was a very interesting construction site. Thanks to reliable partners such as MEVA, we have done a really good job here.

Franz Bütler, Construction Manager at Marti AG


Featured producten


Client:
Marti AG Zurich

Project:
Extension of Zürich Art Museum

Location:
Zurich, Zwitserland

Principal:
Zürich, Amt für Hochbauten

Engineering & Support:
MEVA Schalungs-Systeme AG, Seon

 


Heb je vragen over dit onderwerp?

Waarom neemt u geen contact op, wij zijn er om u te helpen.

Als u meer wilt weten over deze of andere projecten, gebruik dan het contactformulier om contact met ons op te nemen, we horen graag van u.

Voor contactgegevens die specifiek zijn voor deze regio, kunt u terecht op de contactpagina voor meer informatie.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Sluit de zoekfunctie en ga terug naar de website